Jumaat, 28 Disember 2012

AYAM LEMAK CILI API

Okay, okay petang-petang cam ni terasa nak berkongsi resepi pula...Mood main masak-masak telah kembali. Erm tapi maaflah saya ni bukan pakar pun bab masak-memasak ni. Masak terjun saja pun. Kata mak ayah saya "ASAL MASAK". So, kalau resepi ni memag tak sama dengan resepi sebenar ayam lemak cili api yang pernah kalian tahu, janganlah kalian mempertikaikan resepi dan cara-cara saya memasak ni k. Hahaha. Untuk tidak memenatkan jari-jemari ni, jom kita tengok bahan-bahannya :-

BAHAN-BAHAN

-Bawang merah
-Bawang putih
-Halia
-Cili Padi
**Kisar bahan-bahan di atas ni k. Sukatan memang tiada, suka hati koranglah nak letak berapa biji bawang dan halia tu..hehe. Cili padi tu janganlah terlalu banyak, ada pula yang terlebih pedas nanti.

-2 batang serai di ketuk
-Santan dari 1 biji kelapas
-Daun kunyit (suka hati nak hiris ke nak koyak ke nak masuk besar-besar tu ke, janji ada rasa.Hehe)
-Ayam (bahan utama ni, kalau tiada ayam kena tukar nama resepi)

CARA-CARA

-Ambil periuk. Jangan lupa nyalakan api tau. Api sederhana besar sudah memadai.
-Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan ayam.
-Letak santan secukupnya dan jangan berhenti kacau.
-Masukkan daun kunyit
-Garam secukup rasa.
 -Bila dah masak dan rasa pun dah okay, padamkan api. Bolehlah hidang untuk dimakan tak kisahlah untuk makan tengah hari atau makan malam atau makan pada bila-bila masa.

**Bagi orang-orang Sabah, kadang mereka rasa tidak lengkap masakan tanpa ajinomoto, so, kalau korang nak letak sekali pun boleh juga. Ikut suka hatilah, kita yang nak makan jadi ikut citarasa kitalah kan...

Okaylah, sekian dulu dari CHEF TERJUN, selamat mencuba :D

Tiada ulasan:

Catat Ulasan