Rabu, 2 Januari 2013

Cheese Cake (Sponge)

Okay hari ni nak share resepi cheese cake...cheese cake versi sponge kira yang paling simplelah kan..Entah dari mana kutip resepi ni sebab terlalu ramai yang share resepi ni..Hehe. Kita tengok bahan-bahannya k.

  • 250gm tepung optima
  • 250gm cream cheese
  • 250gm cheese cheddar
  • 3 biji telur
  • 2 sudu makan minyak masak
  • Setengah tin susu pekat manis

Sekarang tengok cara-caranya pula.
  • Pukul telur hingga kembang dan putih.
  • masukkan tepung sedikit demi sedikit
  • Masukkan minyak masak. Kacau lagi sampai sebati.
  • Lepas tu tuang diloyang dan bakar. Kalau oven eletrik biasanya guna suhu 180 darjah celcius 30minit (ikut jenama oven juga) tapi saya ni dah lama tidak guna oven eletrik, guna oven yang guna dapur gas saja. Hehe. Yang penting bakar hingga masak k. Kalau tak masak confirm masuk pusingan penyingkiran. Aduh, macam masterchef pulakan.
  • Putar cream cheese dan susu pekat sampai sebati dan licin.
  • Belah kek 2 lapisan dan sapu cream cheese antara lapisan tadi.
  • Sapukan keseluruhan kek dengan cream cheese tadi dan parutkan cheese cheddar. Simpan dalam peti sejuk minimum 10minit sebelum dihidang.
  • Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan